Special Sponsor



Ahad, 31 Oktober 2010

tukar timing belt


Entri kali ni mengenai kereta aku dah tukar timing belt, sbnrnya dah tukar lama, saja nak post dalam ni. aku tukar masa 84k km ari tu. Nak lajak jauh2 takut putus pulak, tapi time aku tukar brader pomen tu tunjuk ada satu kereta saga blm tuan dia keje kontrekter 125k km baru tukar and still elok lagi. Erm brani gak brader tu kang kalau putus timing belt mau angkat 1 bijik enjin baru.. hehe


ni la proses2nya, tukar timing belt beserta aircond belt.


tensionner spring, tukar bende ni dan aircond belt kalau dah bnyik2 tikus-tikus time kereta baru start (bawah 3 bar suhu kt meter dashboard)


tak silap aku 4 barang dia ganti, tensionner spring, sblh tu cam skru2 tak smpt tnye, aircond belt, timing belt. Ambek 100k km pnye, ada gak yg murah leh tahan 80k km je. Semua tu ada tulis kt luar plastik tu.



tulisan jepun, ada sikit2 english yg aku paham recomended change interval 100,000km ..


Ok lepas tukar, bunyik enjin dah senyap. Tapi tetiba ada bunyik halus2.. Pomen aku cakap tu bunyik waterpump bila waterpump tu nk operate spring dia bunyik. Nasib baik ada warranty pomen aku tu cakap. So alang2 hantar kt sc aku suruh la betul-betulkan apa yg patut sblm warranty aku tamat 100,000km/3tahun nnt. Selama tu jugak aku gi keje nek kancil 660 adik aku.

4 Hari terbiar kereta aku kt situ, tapi diorang dah betulkan meter minyak aku. Apa yang terjadi pd meter minyak aku sejak dpt penunjuk dia tak brp accurate sbb bila minyak aku tinggal 3 bar je mesti kejap2 turun sampai kelip2 kejap2 naik 3 bar balik, dan selalunya mmg akan berkelip2 lama. Tapi aku mmg standby kalau dah jalan 400km++ je mesti isi full tank dan full tank arround 50 kadang2 rm40++ je.. During inspection rupanya takde rosak apa-apa waterpump tu, bnyik tu terhasil sbb timing belt dgn aircond belt baru (pomen tu cakap) IAFM pun aku suh checkkan, kalau rosak mcm bnyik 'tak tak tak' or bnyik enjin diesel (mcm hilux dsb.) mintak tukar la 1 set. Lepas amek mmg takde bnyi-bunyian dah..

So berapa kos tukar timing belt tu? aku buat rm268 + rm130 labour charge.
Rata2 mmber kat forum buat rm500++ tak masuk servis lagi.. Ada member aku tukar kt bengkel luar area tg malim baru rm200 siap upah. Mengapa charge beza2? Ada sesiapa leh jawab? huhu :D

29 ulasan:

Syukie berkata...

buat dekat mana nazri...
aku nye kereta bru 63K...
lambat lagi nak tukar :P

aur berkata...

salam naz nk tanye..kete ko pakai gas dah 2taun kan? so far ade problem x? klau psg gas waranty avoid tak?

aur berkata...

murah jugak ko wt belting ni..buat ktne naz?

nazri berkata...

syukie : buat kt sc la..
63k jauh lagi tu.. huhu

aur : tgk sc, ada sc malas dia kata warranty void, ada yg tak void.. so better tak pasang la kalau sayangkan warranty.. tau2 je la sc ni kebanyakannya tak mau tanggung apa2 kes.

Fujorchi berkata...

400++km lebih rm50 je? jimatnye minyak....aku nye dalam RM40++ leh 200++ jew...np ek?
nk kata bwk laju tu takdela sgt

shahfi berkata...

mohon ulasan jab yer
saya amik kreta BLM second hand le
member pakai baru 2tahun
lepas beli baru sy perasan bunyi enjin berdecit2 masa start. kuat la plak bila kita dah perasan,bunyi apa yer???lg satu tanda brek pad haus kalau kita tekan brek dia mcm bunyi benda terlekat ker???bunyi crettttttttttttt jer

heheh
mohon bg keterangan skit, kalau blah aloq staq kat mana2 team2 saga??leh join tukar2 pendapat

nazri berkata...

shahfi : bnyik berdecit2 tu time baru nk start or bile? agak2 kalau cam tu cek belt aircond.. best practise bila amek kereta 2nd hand adalah tukar timing belt walaupun owner/tokey cakap dah tukar.. sbb apa takut dia tak tukar je..

Najib berkata...

salam naz, aku baru nak tukar timing belt. da 79,600KM. aku beli sendiri 1 set utk timing belt. hrga dia RM200(Hrga asal RM500) pastu upah buat lebih kurang 100 lebih laa. Kalu kata warranty void, dia tgk pada jenis / belt yg slalu dia pakai x sama dgn yg kita tukar ataupun buku servis ek?

jan berkata...

no g sc mane naz?tanye kdai lua dekat 600 wo utk tuka timing belt je..

farid berkata...

salam nazri...ko srvice tkar timing belt tu trmasuk ngn major service tak?? aku tkt la ngn hrga yg aku dapat..major service ngn tukar timing belt rm 900++ nk hmpir 1k dh...so aku hold dlu...

Apit berkata...

salam... naz kalau tuka kat sc harga dalam cmtu ker? murah la plak.. kereta aku dah 90k dah... nak tuka da timing belt.. tanye kat luar 550 sekali upah n water pump...

Hans Zack berkata...

salam,kalau kete fl baru kn,x prnh tkar timing belt.....so bpe ribu km nk kna tkar erk?

Hans Zack berkata...

hi,kete baru mcm saga fl,bpe ribu km kna chnge timing belt?

nazri berkata...

@Hans Zack : biasa dalam 80,000km masa service dah boleh check keadaan timing belt dan mintak advice from ur foreman samada nak tukar or lanjutkan sampai 100,000km..

Hans Zack berkata...

owh.....nazri,tpkn die de bnyi mcm tepet......bnyi tu dlm 3mnit pas tu hlang jap,pas tu bnyi balik npe erk?de idea or pngalamn bnyi mcm tu x?

nazri berkata...

@hans Zack : tak pernah pulak, bunyi tu datang lepas enjin dah panas or start sejuk2 pagi dah bunyi?

kakionline berkata...

aku kena mase setahun pakai bnyi mcm tepet......bnyi tu dlm 3mnit pas tu hlang jap,pas tu bnyi balik kan, aku hantar warannty dia cover, aku tgk kat resit benda tuh dalam rm700.. naseb x payah bayar.. aku tnyer member aku plak benda yang dia tukar tue memang waranty dia 1 tahun. so lepas setahun memang akan bunyik benda tuh.. IAFM aku rase.. btw kalau korang nk taw harga sc charge n ape yang diaowg tukar p kat link nie.. http://proton-edar.com.my/After-Sales/ProCare-Packages.aspx

kakionline berkata...

aku kena mase setahun pakai bnyi mcm tepet......bnyi tu dlm 3mnit pas tu hlang jap,pas tu bnyi balik kan, aku hantar warannty dia cover, aku tgk kat resit benda tuh dalam rm700.. naseb x payah bayar.. aku tnyer member aku plak benda yang dia tukar tue memang waranty dia 1 tahun. so lepas setahun memang akan bunyik benda tuh.. IAFM aku rase.. btw kalau korang nk taw harga sc charge n ape yang diaowg tukar p kat link nie.. http://proton-edar.com.my/After-Sales/ProCare-Packages.aspx

Cheazlanaimi Aimi berkata...

Salam... Klu pedal klac saga blm ketat knp ye...

ali nuox berkata...

ko buat kat SC mane nie?? murah bebenau!! share laa sikit buat kat SC mane????

ali nuox berkata...

ko buat kat Sc mane nie?? murah bebenau..skali ngan major service ke?? kongsi laa sket buat kat SC mane?????

nazri berkata...

buat kat kedai biasa je

mohamad fadzween berkata...

Kalau start enjin pagi ade bunyi cam bunyi tikus tu ape ek??? Tp kjap je bunyi tu....

nazri berkata...

mohammad fadzween : itu bunyi accessories belt/aircond belt. pergi tukar tak mahal mcm timing belt.

chekmud berkata...

salamm..bro nk tny..keta aku msa start ada bnyi cit..cit..cit...cit..dgr2 kt timng belt...bny stp kli hdpkn enjn...3-4km jln msh bny lg...agk2 mslh apa yee??
sbb.aku dgr engnr d rdio ikim ckp klu belt ada bnyi mngkn dh keras...utk cnfrm mslh tu dia srh jrus air..klu xbny lps tu bnyi plk ....dia cdngkn sapu rubber gris xprlu tkar...klu tukr pn xmhal dlm 16rggt...tp msa dgr tu xclear sma ke x dgn isu keta aku...huuu mhon pdgn..tq

nazri berkata...

chekmud : reply spt diatas, try dulu siram air kt belt atau spray silicon, atau sapu lilin kt situ, jgn guna gris atau wd-40 nnt lagi rosak. kalau lepas buat senyap sah la belt tu kne ganti.

chekmud berkata...

ooo..mcm tu ek...klau buat top overhaul n tukar timing belt biasa pomen tukar skli tak benda tu.....

kucing hitam berkata...

Salam Muhibbah,
Nak minta pencerahan sikit. Kereta aku ade bunyi creet2 bile enjin panas, rasa macam bunti tepet. Bila try bawak g sc dye cakap mungkin bunyi bearing. Bentuk di bulat lpastu dye ade 16 biji kt dalam enjin, harge sebiji RM85 x 16 biji. Lepastu kalau bukak air-cond je mesti ade bunyi macam tikus. Tu bunyi ape ek. Xkan bunyi belting. Foreman kt sc cakap tu bunyi tensioner kalau tukar RM460++. Kalau korang ade masalah yg sama macam aq bole la share sikit sekali dengan kos dye.

Terima kasih

kucing hitam berkata...

Mahalnya timing belt. Aku beli kt kedai spare parts baru RM160.00 untuk 100000km. Aku tanya kt workshop, upah dengan barang dlm RM350.00. Last2 aq beli kt kedai spare parts dapt la harga murah. Aku beli timing belt, air cond belt dengan water pump semua sekali dalam RM280.00. Upah pasang dalam RM85.00 campur upah servis lebih kurang dalam RM115. Ni tengah tunggu gaji nk repair Tensioner bearing sbb ade bunyi mcm tikus bile bukak air cond. Harga Tensioner tu pon RM90++, RM 160 & RM240 je x termasuk upah.