Special Sponsor



Selasa, 1 Julai 2008

alat jimat minyak

Kalau korang duduk Malaysia ni macam-macam brand (walaupun konsepnya sama) kuar tuk satu produk. Contoh paling ketara sekarang ni bisness alat jimat minyak belambak. So far aku boleh kategorikan kepada 2 saja alat yg 'dikatakan boleh improve FC kereta'.
  1. guna magnet dymium (magnet dalam HDD, speaker)
  2. 'inject' hidrogen sebagai pemangkin (tapi yg di inject tu tak compress gas, tak tau masuk ke tidak)
1. Magnet
Dan pagi tadi aku degan selambernye telah memasang alat jimat minyak Magsaver dan aku akan mengupdate samada produk ini berkesan atau cakap 0 saje.



Sebelum itu mari kita selongkar apa yang didakwa berkesan selepas menggunakan produk mereka.

* Improves Power
* Maximizes Energy
* Improves Mileage
* Improves Torque
* Smoother Engine
* Reduces Emissions by 43%
* Protects Catalytic Converters
* Improves Spark Plug Life
* Maintenance Free
* Pays for Itself FAST!!!!

Ini adalah personal pendapat aku, aku tidak dibayar atau disponsor oleh mereka, sebaliknya pagi tadi aku telah memasang (untuk mencuba) di Giant Bandar Puteri, Puchong. So penilaian aku adalah bebas.

UPDATE : 04 july 2008 [2021 hr]

Setelah memakai ini adalah FC aku

RM 60 = 302KM (after blinking 10km)
RM 30 = 144 KM
RM 60 = 300 KM
RM 30 = 130 KM
p/s : currently my fuel indicator not work la... alway not correct, suddenly after fuelup, run about 40 km from 4 bar drop to 1 bar and after switch off/on engine it blinking. When go bumpy roads it seems the indicator work back and my reading back to 3 bar, PROTON did I need to runs on bumpy road always?!!!

* Improve Power = NOT!!! sama saja tp gear 2 bawak slow pun masih tak bergetar, ECU kereta dah biasa driving style aku kot...

[reserve for update]

* Maximizes Energy = how to maximizes energy?? Watt or volt?

* Improves Mileage =

* Improves Torque =

* Smoother Engine = how smooth eh?

* Reduces Emissions by 43% = The world should 'mewajibkan' pemasangan magnetic ini supaya global warming dapat dielakkan... haha!

* Protects Catalytic Converters = really?? how?

* Improves Spark Plug Life = ini macam kilang spark plug boleh bungkus la... wuahaha

* Maintenance Free = crappy magnetic only... why need to maintenance? need to recharge back ke?

* Pays for Itself FAST!!!!


Kesimpulan : result sama je... baik tak payah guna, BTW hari tu aku ada nampak proton saga blm pakai NGV. tanya owner kereta dia kata buat kat Rokan NGVseksyen 24 s.alam. Menarik gak tue


2. Letak kit air (hydrofuel dan seangkatan)

Pembelahan air menghasilkan hidrogen dan oksigen (h2o = h2 + O2). Teringat zaman sekolah menengah dulu kan cikgu ada suruh buat simple projek sains. Dengan menggunakan air suling (air yang memang pure h20) samada air hujan or air bateri. Letak keping rod besi dan alirkan arus letrik. So terjadinya bubble-bubble (buih) yang kalau di kumpulkan bila test letak api memang boleh terbakar. So itulah basic konsep hydrofuel ni mengikut pemahaman aku.

So hidrogen dan oksigen ini jadi lagi pemangkin pembakaran, maknanya petrol yang masuk untuk dibakar kurang. Itulah baru jimat.

Persoalannya sekarang, kalau guna air paip takde effect? Air paip ada dicampur dengan klorin untuk mendapkan bendasing dalam proses menapis air. So maybe 0.001% je kandungan dia, kalau dah mass production 1 juta kenderaan macam mana? Better guna air hujan, bateri or air suling.


B

4 ulasan:

ak mohd berkata...

Dulu masa saya guna kancil 660.
Aku guna Magsaver, kalau tak silap harga RM138.
Hasilnya langsung tiada perubahan

Kesimpulan saya buang duit saja
Hampanya

super blogger berkata...

Sekarang banyak produk2 nie. Contohnya di sini - Alat Jimat Petrol

ummi fazlin berkata...

Maknanya fuel saver yang menggunakan hidrogen nie boleh digunapakai dan dijamin keberkesanannya.. Betul ke?

nazri berkata...

Ummi fazlin : rasanya non above proven.. nk jimat minyak kena kawal kaki je, dan kurangkan bebanan kereta yg tidak perlu