Special Sponsor



Rabu, 24 November 2010

gambar saga facelift leak

Wah nampak stok yang bertimbun menanti tarikh pelancaran.. biasa kalau banyak ni dah makin hampir la ni.



difahamkan ada 2 warna baru iaitu blue rock dan caffe latte. Tarikh pelancaran tak dapat info lagi tapi rasa2nya masa KL International Motorshow (KLIM 2010). Apa pendapat korang.. Cun kan

p/s : ni bkn gambar aku amek tapi ada org bermurah hati menyumbangkan.. :D

Sabtu, 13 November 2010

offtopic : dapat gak test drive inspira

wahh puas hati~!!!! dapat gak merasa test drive inspira 1.8 cvt executive edition warna merah kat center of the excellence proton (COE) sebelah highway KESAS tu. Kitorang datang lepas abis keje dalam kul 7.30mlm sebab nak usha-usha 2.0 premium punya sebab masa first day launch hari tu pergi showroom dekat PJ ada 1.8 cvt executive edition je. Rupanya kt COE ni ada 2.0 cvt Premium memang kemas la leather seat dia dgn door trim. Ada warna putih solid dengan hitam yang terpampang kat showroom COE ni.
P/S: Kat COE ni pun S.A cakap ada team provocation (dalam 7-9 org) yang akan hempas2 pintu, curik gear knob, bawak pisau kecik toreh kerusi kulit pada model2 sebelum ini dan semasa aku kat situ pun gear knob cvt kete warna putih hilang. Saya harap team ni dapat dikantoi kan suatu hari nnt, boleh kite bongkarkan team ni dari mana ye..

Di bawah ni gambar 1.8 cvt E kat PJ masa first day launch.




So far model 2.0, 1.8 ni lebih kepada euro spec lancer, bukan lancer gt malaysia . So pemilik lancer gt skrang ni at least ada beza juga la dan korang leh la tunjuk ajar kat pemilik inspira mengenai penjagaan gearbox cvt, abs, ebd dan kedai mana murah nk pergi wax and polish kereta kasi kilat beb.. :D

New features kat inspira sekilas pandangan aku kat model 2.0 dan 1.8

1. Anti Trap window
2. Rain sensor
3. Light sensor
4. Auto cruise
5. coming home light
6. auto light off (kalau lupa off lampu, jaga battery)
7. welcome home light (bila unlock kereta lampu sisi ON, meter cluster ON, lampu dalaman ON)
8. kerusi kat belakang boleh lipat

Beza dia pulak dgn lancer gt

1. Inspira 16" rim / Lancer GT 18" rim
2. Inspira 15" disc brake / Lancer GT 16" disc brake
3. Inspira meter dashboard RPM kiri, speedo meter kanan / Lancer GT RPM kanan, speedo meter kiri


Ni la inspira 1.8cvt executive edition yang dipandu uji

Video test drive, ada 3 personally dirakam oleh henfon kamera cikai aku dan 1 video high quality dari youtube.


test drive inspira


test drive inspira part 2

video
test drive inspira part 3





video test drive inspira kat youtube.. camera lagi canggih (oh siapa nk sponser aku sony ericsson vivaz pro atau nokia n8 leh amek video HD... huhu)

so far amat berpuas hati kat inspira 1.8 ni, walaupun test track tak panjang sempat jugak test sport mode tapi sampai gear 4 je, nak tarik sampai 6 speed track tak cukup panjang yang penting pandu selamat kan. Pengalaman agak berbeza waktu bawak forte 1.6 SX 4speed (yang dtg rim 17 inci dan spare rim pun 17 inci gak tu) sebab forte yang aku bawak ada 4 speed je, tarik 140kmph dah mcm berat je.. huhu. Penukaran gear 5-4-3-2-1 agak smooth berbanding 4 speed forte kwn aku. Dari segi NVH (noise vibration harshness pula boleh bagi 8.8 dari 10 mata memandangkan milleage kete test drive sikit) tapi so far amat senyap. Bunyi radio clarion yang ada arkamys clear kalau masuk speaker mahal sikit mcm rockford fosgate atau RDS or mohawk rasa leh pergi lagi bunyi tu. Dari segi penukaran gear amat smooth pada kedudukan D atau sport mode 6 speed. Erm apa lagi ek, kerusi kat belakang boleh lipat, tak sure lancer gt boleh ke buat cam tu.
Ok part kekurangan yang diwarisi dari lancer gt yg aku nampak masa test drive ni alarm dia takde panic button, kalau lock dgn unlock pun takde beep. Mungkin masa akan datang boleh improve.
Butang remote boot release amat berguna so takde la tgh2 bawak brg banyak tercarik2 lubang nk bukak bonnet tu.
Ok kpd bakal pengguna inspira sila la bergembira dgn kereta anda, dan jgn lupa kawan2 la dengan pemilik lancer GT sebab mereka lagi otai dari anda tak salah share2 idea dan knowledge mereka.

Isnin, 8 November 2010

offtopic : brochure proton inspira



Lagi sehari lagi nak pelancaran. Thanks kt bro campromania sbb upload brochure inspira ni.. terbaik dari ladang!


wah radio dia dah ada arkamys system la..
Arkamys : Audio enhancement and 3D sound DSP libraries for
mobile devices, car audio, home theatres






tetiba rasa nak kasi adik aku sambung bayar saga blm aku ni.. beli inspira pulak.. huhu :D

Sabtu, 6 November 2010

gambar-gambar Future Car Challenge - Brighton to London


Video : Best Range Extender EV award for Proton Exora Hybrid at RAC Future Car Challenge, UK

Race telah berakhir kot (kalau ikut timing dia) dan ini adalah gambar2 yang diambil dari forum lotus.be. Tapi resultnya kalau tgk kt official website belum ada lagi. Acara ni dapat sambutan seramai 64 penyertaan pada kali ini.


route perjalanan dari Brighton ke London


exora extended range ev


green supercar? why not..




tesla kot..

sesiapa ada info leh la drop kat comment. TQVM

green race uk 2010

Jika anda kebetulan menemukan diri sepanjang bentangan 60 batu antara London dan Brighton di UK weekend ini, anda dapat menyaksikan fenomena menarik. Pada hari Ahad, arus lalu lintas akan memaparkan terkini otomotif mengalir dari Utara ke Selatan sementara sehari sebelumnya, kenderaan lebih hijau dari masa kini dan masa mendatang akan bergulir Selatan ke Utara. Ertinya, sementara London-to-Brighton Veteran Car Main terus parade lama berjalan nya tradisi tahunan yang memaparkan lebih dari 100 pra-1905 kereta yg tdk mempunyai kuda, yang pertama yang pernah RAC (Royal Automobile Club) Brighton ke London Future Car Challenge (BLFCC) akan mendahului pada hari Sabtu. Sebuah peristiwa eko serupa terjadi tahun lalu.

Ada cukup pelbagai pelbagai powertrains antara 64 peserta yang diharapkan dalam acara pelantikan, di antara mereka rendah-pembebasan pembakaran dalaman, hibrida, sel bahan bakar hidrogen dan mesin elektrik semua. Selain hanya melihat cantik, mereka juga akan menjadi pertandingan ramah sedikit untuk melihat siapa yang dapat menyelesaikan perjalanan yang paling cekap dan piala dan penghargaan akan diserahkan. Jika you''d ingin melihat semua entri di London, akan ada selesai formal di Pall Mall sebelum mereka berpindah ke selesai upacara di Regent Street di mana penyelenggara berharap (mungkin optimis) sebanyak 250,000 penonton.



Beberapa kenderaan masuk belum pernah melihat jalan raya di UK dan kami berharap dapat melihat beberapa gambar dari pengeluar yang kurang dikenali, termasuk kuasa Volkswagen Caddy Maxi oleh Energetique dan Proton Exora Extended Range EV. Lihat senarai semua entri (PDF) untuk melihat apakah kegemaran peribadi anda di antara mereka.


sumber : greenautoblog
Brighton to London Future Car Challenge

Rabu, 3 November 2010

offtopic : exora hybrid spotted kt putrajaya


Adakah Exora Hybrid ini sedang menjalani ujian sebelum model produksi dipasarkan nanti? Kemungkinan juga Exora Hybrid ini diserahkan kepada Kerajaan untuk digunakan sebagai kenderaan rasmi. Gambar ini dikatakan telah diambil di Putrajaya. Terima kasih bro Sunichi dan blog funtastickodesign kerana bagi link ni

Selasa, 2 November 2010

harga minyak naik, takde announcement lak tu

TQVM... satuuuu malaysia!!!

sumber : K'jaan tak lagi umum harga RON 97

Kerajaan tidak akan lagi mengumumkan setiap kenaikan harga petrol gred premium RON 97 kerana ia akan didasarkan kepada harga purata pasaran.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Rohani Abdul Karim berkata kementerian berkenaan dan kementerian kewangan akan memantau harga runcit mengikut "harga global".

"Sama seperti melihat harga saham di Bursa, anda perlu mencari sendiri harganya," katanya kepada wartawan di bangunan Parlimen.

Sejak kenaikan terakhir harga petrol pada bulan Julai, di mana harga RON 97 juga tertakluk kepada pengapungan yang berdasarkan harga pasaran, hari ini adalah pertama kalinya harganya meningkat.

Menurut Rohani, dari 16 Julai sampai sekarang, harga petrol di pasaran global adalah stabil dan tidak ada kenaikan harga.

Bulan lalu, tambahnya, harga di pasaran global naik, maka harga petrol pun diselaraskan mengikutnya.

Rohani berkata, kerajaan akan memantau harga purata pasaran setiap bulan.