Special Sponsor



Isnin, 28 September 2009

offtopic : perodua mpv





tarik nafas panjang2... lepas...... aaaaa... (hehe)
ni la gambar spyshot kenderaan yg akan keluar tak lama lagi...

aku ambek dari blog bro campromania










maybe h-line


ni plak basic line kot... nampak perbezaan?





nk tunggu spyshot dari proton plak... hehe...
oh waja lancerrrr

Sabtu, 26 September 2009

Jumaat, 25 September 2009

selamat pengantin baru arepeace977




Hari ni en arepeace977 selamat bernikah dgn pilihan hatinya, esok 26/09/2009 pula majlis kenduri beliau. Selamat pengantin baru bro... semoga bahagia sampai anak cucu, cicit, cucuk... (forever la...)

InsyaAllah 3 oktober ni aku akan berkonvoi ke rumah ko kat Bandar Indera Mahkota Kuantan, Pahang.

p/s lawa bumper ko... pinjam blh.. :p






Rabu, 23 September 2009

Beraya 2009



Perjalanan berhari raya ke rumah sanak saudara tidak lagi bosan setelah coverage celcom broadband dah meliputi kawasan kampung halaman aku.... wahaha tak dapat bayangkan dapat berinternet dalam kereta, berfacebook, yahoo messenger dgn kawan2 dan main game. Sambil on laptop, aku cucuk kat tempat rokok yang ada 12V. Nama alat ni DC to AC converter boleh la laptop sentiasa bercharge sepanjang perjalanan. converter aku beli pd bulan 6 2008 yang lepas blh menjana power sehingga 400 watt peak, 150 watt continous. Maknanya stakat nk on laptop takde masalah la, nk on printer time dalam kereta pun boleh. cuma kalau nk on peti ais je kene watt tinggi sbb compressor peti ais makan beribu watt kalau tengah on...





tak salah aku converter ni aku beli kat digitall mall (kedai all it) rm70+ je, ada gak sampai 3000 watt continuous power tapi harga ratus2 gak, yang watt tinggi kne direct sambung dgn bateri terminal...

Sabtu, 19 September 2009

Selamat hari raya

selamat hari raya semua...... :D

Ahad, 6 September 2009

wiring lampu spot light

Hoyeeahhh... jumaat lepas (4/9/2009) aku telah mempunyai kesempatan utk memasang lampu spot light yang bersize h4 (sebenarnya takde la spot light pun... mentol biasa jer, mula2 aku ingat nak pasang suiz stended foglamp proton tapi setelah penat mencari which kaki yang betul menggunakan multimeter analog yang dapatnya cuma la indicator hijau dan merah (on/off) dan grounding suiz saja, manakala kaki untuk supply dari lampu dan output ke lampu gagal dikesan menyebabkan aku terpaksa menggunakan suiz murah rugi rm21 beli suiz foglamp ori. Tapi takpe aku tgh tanya2 orang keje proton bab diagram foglamp suiz tu, kalau dah dapat nanti leh DIY wiring sendiri.



Last aku tukar speaker jvc depan aku bawak pergi belakang, depan masuk speaker mohawk crystal series 6.5" memang best bunyik speaker tu, ditambah pula dgn crossover mohawk dipadu dgn tweeter american sound aku. Sekarang ni final stage aku adalah mengupgrade amp 2 channel aku jadi 4 channel menjadikan total amp dlam kereta aku sekarang 2 channel x 2 menjadi 2 channel dan 4 channel.


gambar hiasan saja... aku ambek model cam ni tapi bukan componen.


Lepas buka puasa kat kedai Chong tu (sekadar air oren yang sempat dibeli, dan kuih karipap sardin), aku terus ke seksyen 7 shah alam berbuka puasa bersama-sama zon SAC. Lepas buka puasa lepak2 dengar mesyuarat lepas tu terus balik kampung.

Bodykit pilihan part 7




Adoi... meleleh sial tengok gambar bumper2 baru kuar bulan ni... huhuhu... tlg la blanje aku siapa2 yang bermurah hati... :))








material fibre keras...
harga 300 siap psg....
cat tambah 200...



yg ni lain sket.... harga dia 500 siap psg.... sbb dia dtg skali ngan foglamp... mne2 yg x de fog lamp baik amek ni... x psal2 dpat foglamp free....
wiring wat kt xcesori....

bakar2.. heeheee





semarties...... :D

Pendapat : seswai ke ron95 ni?

Apabila minyak ron95 diperkenalkan utk menggantikan ron97 dgn coverup konon2nya untuk menggantikan ron92 aku rasa kereta aku cam tak berapa pergi la, kalau tengok post sebelum ini aku telah discover yang throttle body aku berkarbon (hitam) dan terpaksa dicuci semasa service ngv. Aku mendapati idling kereta aku tak betul betul2 time tu kerajaan istiharkan tgh testing ron95 kat setengah2 petrol pump. Rasanya dalam awal bulan 7 or 6 kot. Itu mungkin perasaan aku je kot. Tapi ada juga feedback dari rakan2 yang kes lebih kurang sama dengan aku.

servey dari dak2 kelab juga ada yang kata dia isi ron95 rm50 = 299KM saja sedangkan dulu ron97 RM50 = 380KM.

Bagaimana pendapat anda? luahkan pada ruangan komen di bawah...

Khamis, 3 September 2009

bumper skyline blm



Gambar yang ditunggu2.. bumper skyline tuk blm..






cun tak? kalau mau sila contact en. arepeace977 0129290977... dia ada banyak barang baru tuk saga blm...

Rabu, 2 September 2009

Service ngv kit

Hari ni aku takde wat apa2, aku g bengkel installer ngv aku buat bulan 10 2008 ari tu. Aku datang saja nk service memandangkan ngv kit aku under warranty lagi. Lagipun rasa kereta cam berat je kalau nk pergi and then idling kadang2 lari.

After sales service bengkel installer tu memang superb, worker dia sanggup troubleshoot problem idling aku... lagi satu bila lama2 pakai ada bau kurang menyedapkan kuar lebih tepat lagi bau cam bau silikon hangit...


setelah duduk bengkel 1 jam masalah dikenalpasti. Diorang cuci throttle body dgn mixer ngv aku... bercarbon beb, hitam... lepas cuci bersih berkilat krum... pasang balik barang2 start enjin cam biasa la, sblm dgn selepas takde perubahan tapi bila aku test drive lancar je enjin macam enjin baru.



Stiker ngv bersize comel juga dilekatkan pd bumper depan custom aku... sbb stiker lama kat bumper lama... nk tanggalkan dah tak leh sbb gam kuat sgt... huhu

so, apa yang Encik Bob Prosboc (ketua zone SAC) cakap betul la... enjin ni kalau throttle body kotor idling jadi tak betul.... tp tak effect performance sbb idling tu kan semasa kereta berhenti, paling tinggi pun idling naik sampai 1200rpm, lepas cuci menten 850-900 rpm.. BTW milleage aku td 50K +++ KM... kos cuci murah jer..