Special Sponsor



Ahad, 6 September 2009

Pendapat : seswai ke ron95 ni?

Apabila minyak ron95 diperkenalkan utk menggantikan ron97 dgn coverup konon2nya untuk menggantikan ron92 aku rasa kereta aku cam tak berapa pergi la, kalau tengok post sebelum ini aku telah discover yang throttle body aku berkarbon (hitam) dan terpaksa dicuci semasa service ngv. Aku mendapati idling kereta aku tak betul betul2 time tu kerajaan istiharkan tgh testing ron95 kat setengah2 petrol pump. Rasanya dalam awal bulan 7 or 6 kot. Itu mungkin perasaan aku je kot. Tapi ada juga feedback dari rakan2 yang kes lebih kurang sama dengan aku.

servey dari dak2 kelab juga ada yang kata dia isi ron95 rm50 = 299KM saja sedangkan dulu ron97 RM50 = 380KM.

Bagaimana pendapat anda? luahkan pada ruangan komen di bawah...

5 ulasan:

Lazyf... berkata...

so far da try 3 RON 95...

Petronas : Worst!!!

Esso : Ok tp mcm der kureng sket...

BHP : Best, enjin rase smooth, x jauh beza dr RON 97...

Next mission : Shell n Caltex plak...

(tp rasenyer da mls nk try Shell sbb lately Shell mcm da x best sprt dulu even yg RON 97 Shell Super)

nazri berkata...

lazyF..
yeap aku setuju dgn ko.. aku dah try BHP.. takde beza sgt.. but downside of BHP time nk pump minyak bau minyak dia kuat sangat.. huhu... cam bau minyak tanah pun ada... so far BHP rasa tak jauh dari ron97..

caltex dah cuba semalam, rasa kureng gak, enjin takde pickup

eone berkata...

aku gune ron95 petronas punye.. ok je.. aku isi RM50=380km.. tu pun de balane lagi 1 bar.. aku dah isi minyak balik.. aku pum mmg just guna minyak petronas je. minyak lain aku tak isi.. hehehe.. so far.. aku rasa lebih jimat dari gune ron 97.. hehe.. sbb aku gune ron 97 jz dpt dalm 360 km je lbh krg.. hehe.. aku pun try pikup.. ok.. senang je kete nak g 100km/j.. tp masa mula2 nak starting tu.. lembab la.. dah dlm 100meter baru rasa r pikupnye..

sekadar memberi tahu pengalaman aku menggunakan ron95 petronas

nazri berkata...

terima kasih eone...
kereta saga blm juga ke or kereta lain?

pendapat anda dialu-alukan :)

eone berkata...

saga blm r.. aku gune ID 'wan' dlm chat box tu.. aku punye kete saga BLM putih.. tp xtau la.. mgkn sbb kete aku baru je tkr IAFM kot.. hehehe... tu rs len.. lagi sedap dari dulu.. tp aku guna mmg ok la.. xde mslh lagi.. =)