Special Sponsor



Selasa, 2 September 2008

DIY : hand grip kat atas kepala




Bulan-bulan puasa ni aku takde mende aktiviti yang nak dibuat, so aku teringat la hand grip yang aku beli kat proton part hari tue belum dipasang lagi. Aku ingat nak buat kat kedai tapi rasa nak habiskan masa so DIY sendiri la.

Senarai barang-barang yang perlu ada :
Pemutar skru philips
kertas untuk penanda
selotape
pen
hand grip
skru 4 bijik
OTAK




mula-mula bukak dulu getah trim tepi tu, alatan yang digunakan adalah tangan.




Ambek ukuran dan lakar kat kertas untuk memudahkan kerja-kerja menebuk. Adalah diingatkan kat belah dalam tu dah ada lubang untuk pemegang dan skru just follow the lubang and tandakan pada kertas



Selesai projek menebuk lubang... 4 lubang dibuat... hehe badan da peluh2 ni, aktiviti ni seswai dilakukan tatkala pagi



skru sikit dan pasang balik getah pintu bersama2 dengan klip kat tengah tu. then skru kasi ketat tak goyang-goyang



Klip dipasang semula



Pintu sebelah kiri... dah complete orang belakang naik x de la komplen x de tempat nak pegang kalau aku bawak ala-ala drifter


p/s duration pasang dlm 20-30 minit... kalau ada tools macam drill lagi cepat

4 ulasan:

rizal osman berkata...

berapa ringgit beli hand grip tu ? bleh dpt kat proton servis tak ?

nazri berkata...

2 unit rm 25 tak silap sekali skru...
ari tu beli kat proton part center...
proton service kne tanya la bang

Jacky berkata...

last time i call to ask, its was RM12.XX per grip...

thanks to you bro now I got confidence to DIY my hand grip...

btw, I've installed a front strut bar for my car..immediate effect..

masuk corner takde body roll..i think you should bikin la bro...with your 15 inci rims..manyak chun!!

next mod for me is R3 springs...

Zbo berkata...

gemok, asyik bazir duit jer