Special Sponsor



Rabu, 21 Disember 2011

aktiviti hujung tahun

Sekejap je kan dah hujung tahun 2011 bakal meninggalkan kita. So hujung tahun ni tak banyak aktiviti dilakukan, selain dari kerja, kerja, kerja, lepak, lepak ; nak tunggu petang hujan lebat pula. Ni nk cerita bbrp mggu lepas tak silap 8 disember kot, pagi tu hujan kaw-kaw lebat sampai ke petang dalam jam 2petang. Jadi time aku nak g kerja petang tu bila start enjin je tetiba lampu paip kuning (engine check) pop up menyala. Aku pun biasa-biasa je la sebab dah monitor suhu, idling, rpm sebab dalam keadaan normal.


gambar engine check menyala

Jadi keesokan harinya lepas sembahyang jumaat pergi lah aku ke sc kat taman medan bila pomen cucuk pdt kt ecu dia baca warning code sebab brek switch faulty. Kelebihan kalau kita diagnose dulu warning light ni supaya kita tak de la ganti barang-barang elektronik yang tak rosak. Mcm ada kes kt myvi kawan aku engine check ni menyala gak bila diagnose rupanya 02 sensor myvi 2007 dia problem.


autodoor lock yang aku pasang bbrp bulan lepas.. sorry tk update dalam ni

Bila jadi benda ni aku kena hati-hati la sebab bila start enjin je autodoor lock terus lock pintu, lampu brek belakang sentiasa menyala tapi dalam keadaan dim (malap) bila tekan brek dia terang macam normal, bila on lampu makin terang.


Jadi dah selang beberapa mggu baru la tadi aku sempat pergi part center shop kat shah alam beli bende ni. Harga dalam rm21 je





Ok dah lepas tukar barang switch stop lamp dgn mentol 3rd brake light semua kembali normal



Suis yang faulty beserta mentol yang dah burn..

3 ulasan:

lufithemonkey berkata...

naz long time tak tgk blog ko hehe makin mantap gak kete ko kan

mdnor berkata...

salam...yang brakelock tu oem dari proton or kdai accessories?

nazri berkata...

lufithemonkey : biasa2 je bro.. tq..!

mdnor : pasang kt kedai accesories.. tapi dia memang utk oem alarm tanpa wire cutting.. mmg ada slot extension kt alarm module sedia ada.