Special Sponsor



Rabu, 27 Mei 2009

DIY : Tukar lampu dashboard meter

Untuk bagi kelainan pada dashboard nye lampu saudara fazrul5885 telah mendiykan sendiri tukar lampu LED kat meter kereta beliau. Proses agak komplikated katanya.


bukak dulu meter tu, bukak casing sekali



ni la rupe electronic board yg meter tu, yg empat segi tu LED dia



LED menyala...



peralatan-peralatan untuk melakukan pembedahan meter tadi.. hehe



LED superbrite.. (lepas ni naik harga la bende ni.. huhu padahal murah jer)


electronic board meter


LED2 superbrite yang telah dikeluarkan (hati2 takut patah/blow je kaki dia)



proses menswap LED dari warna oren kepada putih



sebelum oren


selepas hitam putih merah (nampak best gak kan)

19 ulasan:

Lazyf... berkata...

wahhh...good job!!!meter putih la baghu cagheeee!!!!

k0m4nd3r berkata...

Nak gak!!

nazri berkata...

jom diy.. warna biru putih pn lawa gak

Cutester berkata...

Wow... hebat betul! Ada gaya meter Lexus! Great job! Respek sungguh kerana berani buka meter dashboard tu.

Mohamad berkata...

bro..ajar la bukak odometer..aku x pandi bukak la...teringin nk wat cmtu ar...

Safa Soib berkata...

biar betik... kalo silap pateri naya... :P
papepun good job :)

sord87 berkata...

bagus-good job!

Mr. Moque berkata...

marker pen tu utk ape ye..?

ridhuan shaari berkata...

nzri..meter sy 2 2 xfuntion..mcm ne nk bwt ea..

ridhuan shaari berkata...

nzri.. meter sy 2 2 xfuntin..mcm ne nk bwt..

koie1234 berkata...

Led supebrite tu ade walt x?...ke main beli je asalkan sama saiz?..

Stepbikers berkata...

Sy dh buka sume tp nk cbut pnunjuk jarum 2 tkut cm nk patah je...nk kluar PCB die cm susah je..ada cara yg laen y mudh x..

Stepbikers berkata...

Cara nk bukak jarum 2 cmne?dh siap bukak ni tp tkut nk tarik jarum..cm nk patah je ni...

nazri berkata...

stepbikers : kena hati2 je la..

anason printwork berkata...

Ni Meter panel saga blm ke FL? Keta saya BLM 09 takde sign seatbelt tu pun... :-(

nazri berkata...

anason printwork : kalau model takde airbag mmg takde simbol seatbelt tu

anason printwork berkata...

Ouh ok2, patut le pun..keta keme B Line je...TQ bro =)

misfixs berkata...

BOS,kenapa kene pakai solder jugak..bukan main cabut camtu jeke?

faizul fadzullah berkata...

salam,
camne nk bukak meter dari dashboard? slps tu cmne nk bukak jarum tu plak?