Special Sponsor



Ahad, 8 November 2009

SAGA Stretch Your Mile Northern 2009 (SYM 2009 North)


Aktiviti SYM telah dibuat pada hari sabtu lepas (7-11-2009 tarikh lawa tu beb... ) dan melibatkan pemilik2 proton saga baru (saga blm) transmisi auto dan manual. Tujuannya untuk menguji kadar penggunaan minyak para pemilik. Pada tahun lepas , 2008 juga telah diadakan aktiviti ni. Aku turun menjadi peserta pada tahun lepas sebagai co-pilot kereta no. 25 (untuk cerita tahun 2008 pnye SYM sila lihat sini >> http://sagablmku.blogspot.com/2008/12/proton-stretch-your-miles-2008.html ).

Para peserta diminta mengisi petrol full tank (x kira la 97 or 95.. tp based on picture bawah tu aku rasa petronas x de ron97 kot... petronas cuma ada ron95 minyak yang bagi aku, pendapat peribadil; tak berapa seswai untuk kereta aku sebab pickup kurang, kadang2 knocking.. the best fuel ron95 yang aku pakai sekarang adalah BHP sebab takde beza dengan ron97.. pickup best... Nota: SYM2008 dulu menggunakan ron97 sebab masa tu available minyak kat pump station ron92 dgn ron97 jer... Dan apabila sampai ke garisan penamat para pengadil akan mengepam semula minyak tangki penuh pada kenderaan mereka. Dari situ lah jumlah pam petrol paling sedikit dikira menang. Semua tempat-tempat bonet, tangki minyak dan lain2 telah di seal terlebih dahulu untuk mengelakkan dari cheating =P


Walaupun kali ni aku tak pergi disebabkan 1. lokasi utara, 2. time keje, x sempat nak ambek cuti, 3. kereta dah x qualified.. huhu, aku mengucapkan tahniah kepada peserta2 yang telah join aktiviti ini. Aktiviti macam SYM ni juga dah dibuat oleh brand2 kereta lain macam nissan grand livina light foot quest, vios, city i-dsi. Klik pada gambar kat atas untuk paparan lebih besar.


ni adalah pelan route yang diorang lalui. Jarak laluan 198KM dan masa maximum adalah 4 jam.

Gambar berikutnya aku cilok dgn kebenaran dari en. shagon (9W2SGN).. TQVM bro...


Sesi mengisi borang oleh peserta-peserta...


Sesi melepaskan kereta.. hurm dah x de orang tolak kereta macam tahun 2008 dulu ke? huhuhu
Untuk pengetahuan kereta saga putih ni dulu pun pernah join sym 2008, cuma dulu kereta stended cuma ada spoiler tak silap aku ler.. skrg dah cun melecun tu..


cukup 1 trip perjalanan.. Pump kuning adalah ron95 ye brado2..


Para juri mengepam dgn penuh berhati2 dan mengelakkan pembaziran petrol berlaku.



Lagi gambar mengisi minyak.. eh saga putih tu lampu belakang macam BMW je.. BLM ke BMW, BLM ke BMW, BLW la.. =)


Gambar pemenang2 dan membawa pulang hadiah wang tunai.. syabas..

Kayonya pakcik.. nk sikit wat skirting tepi aku.. huhu


5 ulasan:

Lazyf... berkata...

BLMW....hehehe

nazri berkata...

huhu blmw.. mana nk dpt tail lamp tu ?

Putra Al-Maliki berkata...

awak mase join dulu dapat no. berapa yer? aade perbezaan ketara x antara ron 97 dgn ron 95?

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

nazri berkata...

aku dulu dpt ke-3
kategori manual.. time tu 2008.. hoho.. tp aku co-pilot je.. kereta aku x qualified nk masuk.. :p

BudakBaru berkata...

Salam bro2 semua...nak tnya kit neh.. btol ke ron95 bleh menjejaskan enjin keta n ron95 BHP yg terbaik untuk keta baru???