Special Sponsor



Sabtu, 5 Disember 2009

lepas pasang absorber sapura proride



Fuh jumaat tadi dah selesai pasang absorber proride yang aku ambek dari en khairilSAC ari tu


absorber dah kuar dari kotak... menurut beliau harga adalah rm3xx+++. aku pnye free trial.. kalau suka blh beli kalau x sedap leh pulangkan..


proses pemasangan.. gambar tu spring belakang + lapik spring perdana v6 yang pasang ari tu.


absorber belakang dah difit pada lubangnya.. hehe


absorber depan dah siap pn pasang.. cun2


close up absorber depan...


komen aku setelah memakai beberapa hari : absorber ni lagi bagus dari absorber stended saga blm sebab original pnye absorber lembut. kalau tutup pintu pun body terasa bergegar sikit. kalau sapura ni takde rasa. kalau lalu bumper ori absorber rasa lagi lembut, tp yang ni keras sikit tp masih di tahap comfort level maknanya takde la macam pakai sport spring or adjustable (rasa macam naik kuudaaaaa).

cornering pulak rasa lagi confident. badan tak terasa tekan pada seat sebab masa lalu hiway karak, lpt semalam kami naik ber-4 dalam kereta semua badan dewasa. cornering pada kelajuan 120kmph pn rasa macam bawak 80kmph.. Aku tanya penumpang diorang kata takde rasa pening2 kepala or membuang.

bagi aku kalau nk bagi rating absorber ni aku blh bagi 7.5/10 markah dia. ada masa aku nk bagi peluang en kairil, en. dzaruz (tokey spring custom) untuk mencuba pulak sbb kereta diorang pn dah ada suspension setup.

p.s : suspension stended saga blm adalah dari APM (spring, absorber dll.)

25 ulasan:

mohazam berkata...

salam bro... ni sapura punye barang ke?

saukii berkata...

encik nazri saya pnya absober tunggal dgn 10% bushing lg syok lalu jln x rata bergegar kpl otak baru lh rally hu hu hu.... blanja aku absober bru

xshiro berkata...

bro, ni performance type ke standard type...

nazri berkata...

warna hitam standard.. kalau kuning sport spec..

ikhwanzm berkata...

Boleh tau spring tu ambil dimana, nampak mcm berminat juga la?
Kalau bleh contact phone skali.
Mmg lembut blakang saga BLM tu, saya juga alami nya kalau 3 org dewasa duduk dkat blakang.

mingming berkata...

assm nak bertanya, berapa harga untuk suspension standard sapura tu?

kedua nak tanya kalau pakai tayar 205/50/r16 akan kena mudguard tak kalau pakai suspension nie.

nazri berkata...

ming ming : blkg saya dah tukar spring lain.. asalnya sangkut juga

MAJ berkata...

bro...absorber nih, gune spring standard ker?...

nazri berkata...

depan standard, belakang dah tukar

Xandria Aria berkata...

Sy bru nk tuka kpd spring+absorber proride ni.sy da bli spring+absorber proride.tp sy nk tnya la,lapik spring kene beli jg ke?ke mmg ada?sy skang pakai perdana.

nazri berkata...

@xandria : lapik spring ori dah ada 1inci standard, tp yg lg tebal ada juga jual

sapic ahmad berkata...

salam bro.. nk tanye sy tukar sport rim 15.. saiz tayar 195/55/r15.. sesuai ker tayar saiz dgn absorber n spring sedia ada?? pada pendapat br0 ap yg pat0t tuka??

sapic ahmad berkata...

salam bro.. sy ada pertanyaan.. sy pakai sport rim 15.. size tayar 195/55/r15.. sesuai ker size taya ni ngan absorber n spring sedia ad?? or br0 ad suggestion untuk tuka yg maner 1???

nazri berkata...

@sapic ahmad : rasanya takde masalah, rim tu offset berapa. kalau 40 keatas takde masalah, kalau 38 mungkin sagat.

Cheazlanaimi Aimi berkata...

Salam bro..skrg sy guna absober proride yg hitam tu,.spring gab 4empat dpn blkg..tapi belakang sebelah driver msti sangkut margat..ape pndpat bro mslh saya..

nazri berkata...

Cheazlanaimi Aimi : rim 15 inci ka? kena g kedai tayar tengok tayar tu terkepak ke apa. pastu kalau sagat gak rasanya kena ketuk la ruang bwh fender blkg tu. just cadangan jer

aiman putra berkata...

Salam bro..
nk tnya klu pkai absober ni ada nk sangkut lg tayar kt mudguard blkang
sy pkai rim 16 tyar 45
naik ramai sangkut la.
blm pbya,rim mmg low class..tak puaih hati lgsung..
mcm mna nk settle ar

nazri berkata...

lepas pasang pun sagat juga sikit.
lepas tukar spring belakang baru ok bro

Azman Khairuddin berkata...

perghh, ambik corner 120kmh tu...

nafiraz berkata...

spring apa yg sesuai untuk mengantikan std spring belakang

nafiraz berkata...

spring apa yg sesuai mggantikan spring belakang saga blm

mohd faiz bin sanusi faiz berkata...

Assalamualaikum..arini saya bru tukar spring proride.isteri bwk kete..then dye ade ckp yg bunyi tayar da kurg n pickup lebih plak..ade kaitan ke ngn spring tu..ataupun..ade pape yg saye perlu risaukn..

mohd faiz bin sanusi faiz berkata...

Assalamualaikum..sye ade bnde nk tnye..arini sye bru tukar spring proride tp absorber standard lg..yg nk sye jdkn pertanyaan ni..td org umah ade bwk kete..katenye bunyi tayar da kurg n ade pickup lebih..ade kaitan ke dgn spring tu..atau ade pape yg sye perlu risaukn..

azwan ariffin berkata...

Saga blmsaya sagat belakang... Ingat nak tukar spring sport gab sesuai ke?

moes Wahab berkata...

Salam bro..nak tanya tukar kat mana..total rm??