Special Sponsor



Ahad, 28 Februari 2010

masuk rim 16

Salam.. alhamdulillah minggu lepas dah selamat sarung rim 16.. rim lama 15, ada sikit bengkok akibat termasuk lubang.. huhu.. Tayar 195/50/r16..


nampak penuh je..



rim lama.. 5 batang.. 15 inci.. tp dah trade-in.. slamat tinggal rim yang banyak berjasa =)

21 ulasan:

Lazyf... berkata...

cantik rim tuh...rse cam nk tukar 16' jer plak pasnih...

nazri berkata...

apa lg bro.. sarung la skali.. ekekek =)

fareez berkata...

bro...
kawan pon pakai 16" gak..
tp tayar 205/45/16..

ko nye tyr lg besar nampaknye 50...
tak sagat ke blakang?

aku sagat la.. huhu

nazri berkata...

sagat sikit depan bila nk u-turn.. normal la.. nk tgk kot2 ada custom daun pisang kt fender tu ke... hehe..

blkg penah bawk org ada sagat sedikit bila jalan beralun..

skrg planning nk masuk spring keras sikit.. pastu tgk la aku feedback balik.. :)

fareez berkata...

depan kete aku ok bile uturn ke atau ambek corner secara merbahaya.. haha..

aku tak tukar ape , cume gune spring gab.. so far ok la dpn.. sedap jek corner..

tp belakang aku still gune spring standard.. tu pon aku letak dumper skit... menakutkan jek aku dgr bile sagat.. haha..

klu nazri tau spring apa yang sesuai kasi share la yek.. aku dpt 1 spring mungkin oklah tp blum try.. masalahnye spring tu kat kelantan plak.. kos nak import ke JB rase mahal la.. hehe.. meh aku share kan link nye..

http://www.mudah.my/Spring-untuk-saga-blm-5300442.htm

nazri berkata...

dah call brader hasbi tu.. dia cakap campur postage rm160... :)

fareez berkata...

wahhh.. siap call.. hehe..

bli ke naz?

fareez berkata...

aku dah bli.. barang pon dah sampai...

tinggal nak pasang jek nanti...
tak sabar rasenye.. hehe

fareez berkata...

aku dah pasang..

keseluruhannya ok la..
tp spring tu menonggek kan kete aku amat tinggi... hehe..

cari spring lain plak..

nazri berkata...

pasang dulu bro..
sbb spring tu lama2 nnt rendah sikit.. tp dia ada tahap mati maximum.. so jgn risau.. cun tue

nazri berkata...

akhir bulan ni maybe aku pasang spring yg macam bro fareez tu pasang.. sbb dpt feedback yang memberangsangkan..

fareez berkata...

aku saje la nak share dgn perlihatkan gambar kete aku sblum dan selepas pasang spring tersebut...

sblum aku tukar spring kete aku macam ni..

http://img696.imageshack.us/i/dsc01888l.jpg

lepas jek aku tkr spring jadi camni plak..

http://img694.imageshack.us/i/dsc00058ze.jpg

klu tgk dr gbr ni cam tinggi skit la dr asal.. asalkan naik 2 org blakang ok ckup la.. hehe...

btw, org kat kdi tu ckp ngan aku ni spring hyundai.. tp aku lupe plak tanye kete ape..

fareez berkata...

alamak.. link atas broken.. ni link baru...

sebelum:
http://img687.imageshack.us/img687/9426/dsc01888y.jpg

selepas:
http://img36.imageshack.us/img36/3599/dsc00058qy.jpg

nazri berkata...

fareez : tq bro..
aku akhir bulan ni nk try.. handling mcm mana lepas pakai spring tu? mantap tak?

fareez berkata...

takde hal punye.. skadar berkoongsi info...


yg spring tu cume belakang, so far rase smooth jek blakang... mmg best la...

spring dpn aku pki GAB, corner mmg mantapla.. rase konfiden jek bwk kete.. tp keras la.. klu line kuning tu rase cam bwk kuda.. haha

zery berkata...

assalamualaikum...saga BLM pakai spring Hyundai ek?Aku punye kete aku letak spring standard perdana.Yg kecik kat bawah.Memang jauh lagi ok dari stock spring kat kete tue.Ok la.Tapi tinggi la kete aku.Spring tu dah potong pn tinggi lagi.Cuma takde la sagat lagi masa aku bawah mak ngan uncle aku gi jalan.Tapi cina kat tempat aku ada cakap yg adjustable untuk BLM dah ada.betul ke?Kalau ada,bleh plan nak masuk 16" punya rim plak [astu kasi lowered sket.

nazri berkata...

zery : aku ada gak member pakai spring perdana letak kt saga blm spring blkg dia.. tinggi muat satu botol air 500ml kalau tak silap..

bro pnye spring dh potong brp inci?

Abu Nasih berkata...

rim sesuai utk blm. 14? 15? 16?

Whoamie Muhd Nor berkata...

boleh masuk ker... klu mcm tu... nak paki rim 16 juga...

nazri berkata...

boleh takda masalah.. cuma offset rim jgn terkeluar sgt ja

azwan ariffin berkata...

Saya pasang sport rim te37 size 15 pda saga blm, tapi tayar belakang sebelah kanan kene body apabila naik ramai.... Ingat nak tukar suspetion tp x tau sma ada spring atau exober yg perlu tukar...,yg mna lbih arif boley bgi pandangan...