Special Sponsor



Isnin, 14 Jun 2010

barang baek dah sampai

Lebih kurang 2 mggu lepas order spring blkg keras sikit dah sampai rumah.



kasi snap dulu kotak ni.. Tq bro hasbi.. barang dihantar dgn cermat skali.





beza spring blkg ori dgn spring aku order ni. Ori nampak kurus dan tinggi.. Yang order dari kelantan ni nampak rendah tapi gemuk sikit.. huhu


Seni karate tayar.. haip! haip.. huhu
Lepas pasang 4.5 jari.. blkg.. dah bawak ramai2 orang pun steady gak..



Depan stock spring lagi.. Tapi 4-4 absorber aku dh tukar sapura proride.. Terbaik.. Komen dan pandangan dialu2kan

32 ulasan:

WM Fakhrul Syakirin berkata...

spring saga aku dah tukar pakai spring exora.. huhuhu

fareez berkata...

WM Fakhrul Syakirin: lepas pasang spring exora tu ape citer?

nazri: nampak tinggi sikit kan? seb baik stock depan lg.. klu lowered cam kete aku. aku tak pki da spring tu..

nazri berkata...

WM Fakhrul Syakirin : spring exora belah depan ke blkg?? canggih gak..

fareez : yeap nampak tinggi sikit sbb sebelum ni aku pakai lapik spring 2 inci.. original 1 inci je..

shirigami86 berkata...

be plz to be my follower's and blogger's friends http://inihilmi.blogspot.com/

WM Fakhrul Syakirin berkata...

pas pakai spring exora, no more gesek kat tayar blkg.. full load dlm bonet, 3 orang kat belakang pon no problem.. hehe..

tapi tinggi sket la.. btw, tukar spring blkg aje.. depan tak usik.. n spring exora tu kasi potong sket, kalo x, lagi tinggi plak bontot saga tu..

shirigami86 berkata...

braper banyak potong tu bro??

WM Fakhrul Syakirin berkata...

potong satu pusingan... means cukup satu bulatan r..
tu pon still menonggeng.. ade member aku die potong satu setengah...

nazri berkata...

brp ringgi spring stended exora tu?
lepas pasang ride and handling ok tak???

WM Fakhrul Syakirin berkata...

spring exora exactly same tinggi ngn spring saga.. yg beza cume ketebalan die je. lebeh kurang 2 kali ganda gak la beza...

so far, handling ok la.. cornering pon ok.. tapi member aku tu cakap, kalo nak cornering lg best, spring tu kene potong sampai 1 setengah..

tapi aku potong 1 aje dulu.. memandangkan aku pon kerap bawak orang penuh kereta.. kalo dah terpotong byk, dah takleh sambung lak kang..

n bagi aku, ride and handling lagi best r.. time drive dah tak perlu risau or sakit telinga ngn bunyi tayar bergesek! hehe

fareez berkata...

WM Fakhrul Syakirin : ko pakai rim ape size?

WM Fakhrul Syakirin berkata...

Rim 15.. tayar 195/50/R15

sblm tu pakai tayar 55.. mmg bergesek je ler.

nazri berkata...

lor kecik je..
time aku pakai 195/50/r15 aku tak tukar spring pun.. bwk ramai2 pn tak penah sagat..
ni aku sbb pakai 205/50/r16.. ngeh2 :)

shirigami86 berkata...

harga braper bro??? kalu APM PERFORMAX Sport Spring RM160 yang APM PERFORMAX Sport Spring nie ok x???? berbanding dengan spring EXORA nie???

shirigami86 berkata...

aku pakai 205/45/16

nazri berkata...

original spring saga APM jgk.. so APM performax ni MAYBE keras sikit dari ori..

spring exora yg supply sapura kalau tak salah..

shirigami86 berkata...

kalau sepasang balakang sajer braper harga??? upah pasang.... potong... hmmmm... maner blh buat kerja bnky can nie...... skrg tayar belakang asik sagat je... duduk orang sorang pon sangat memeritkan telinga

nazri berkata...

spring aku ni harga rm140.. postage rm20.. pasang kt sc eon kg aku rm15.. so total kos rm175

WM Fakhrul Syakirin berkata...

huhu..

aku dah order spring tu sblm tukar tayar 50 tu lagi.. tetibe ayah aku nk tolak kete die kat cine, kebetulan rim 15 jugak, so sebat la tayar kete die sbb tebal 50..

disebabkan dah order spring exora tu.. so, pasang aje la.. nanti lain taun tukar tayar 55 balik r.. tapi dr pemerhatian aku, tayar depan cepat haus (tepi) kalau pakai 55.. die sagat ngan bracket tepi kot?

n by the way, spring exora tu, aku mintak kedai aksesori orderkan.. sekali ngan upah pasang.. RM150 total..

shirigami86 berkata...

oooooooo
kalu gt aku ingat baik nak tuka GAB adjustble ar

WM Fakhrul Syakirin berkata...

all about my Saga..

http://kiyin.blogspot.com/2010/06/tribute-of-my-saga.html

:)

fareez berkata...

serius ke bro tak sagat rim 15?
aku dulu pakai 16, sagat bile 3-4 org dlm kete, tu takde load dlm but lg...

skrg aku pki r15 tayar 195/50/15.. full load gile2 dlm but, 4 org dlm kete.. kat jalan mersing aku bwk 80 jek pasal sagat.. hihi...

tayar blakang aku pasang chamber washer, takkan pasal tu kot..

WM Fakhrul Syakirin berkata...

sebelum aku tukar spring, kalau bawak full load, orang 3 orang kat blkg, sagat jugak... n mase tu, aku pakai chamber washer gak.. tapi takde beza sgt... sagat jugak.. tapi kurang sket la..

nazri berkata...

fareez : yep rim 15 inci aku brand jrd made in malaysia pnye.. mmg dulu stended tak tukar absorber, tak masuk lapik spring pn tak sagat.. lepas taruk tong ngv pn tak sagat gak. pastu time tu ada member try masuk lapik spring.. sbnrnya offset rim sukan ada kaitan dgn sagat or tak sagat tu.

chamber washer tu apa?? hu hu

WM Fakhrul Syakirin berkata...

aku ingatkan chamber washer tu lapik spring.. haha

fareez berkata...

maybe la pasal offset.. rim 15 aku br bli ni offset dpn blakang lain.. hehe..

chamber washer tu die selit kat skru kat blakang bulatan itam yg kat blakang ( tak tau ape tu tp dum brake) hehe..

dulu aku pki 16, allignment tyr agak sengget.. tu cam nak tegakkan skitla.. hehe

The Answer berkata...

eh pernah tak korang pakai spring buffer? ade beza tak? huhuhu..teringin nak pakai spring sukan neh..tapi mls nk bli kt kedai..mhl ah. bli sendri..sape plak nak pasangkan.

fareez berkata...

The Answer: aku skrg pki spring buffer tu, skrg 1 spring ade 2 buffer aku letak.. haha..

DIY jek bro buffer tu.. murah, kat mudah.my ade rm8 sebiji.. tp pilih saiz yg betol..

rim pon ko leh bli sendiri ape, pasang pon sendiri, cume ko da bli bwk pi kedai wat balancing ngan allignment, ape gune jek kat blakang ko tu, penat skit jek.. hehe

fareez berkata...

untuke the answer: ni aku br letak kat blog aku,

http://www.aidareez.com/public/2010/06/buffer-spring/

klu rajin tgkla.. hihi

help me!! berkata...

aslmkum.. brader nazri skrg pakai spring jenis ape? ada advise sket tak klu nk tuka sport rim ngn spring. baru beli blm tp belakang lembut sgt springnya.

Izhar berkata...

salam bro nazri
lame da follow blog bro,mmg terbaek!
nk tanye
pe cer rear spring hasbi tu?
still terbaek lg x?
tgh pk2 nk bli ni
tq, wasalam

BiKinbAjU ShOp berkata...

Ooo..baru sy tau kenapa keta blm sy pon ada bunyi sagat.sblm ni pakai 185/55/15 ok jer.bila tukar saiz 195/55/15 terus sagat bila jalan yg beralun.beza 10mm jer pon.hmmm..so apa solution?.klu nk ketuk bodu rasa sayang la plak

nazri berkata...

tukaq spring blkg ambik yg flx model pun dah ok