Special Sponsor



Isnin, 7 Jun 2010

bateri kereta dh abis

Pagi tadi kul 6am time nk balik keje aku start enjin, 2 kali start baru hidup selalu 1 kali start je dh hidup, itupun bunyik lemah gemalai je.. Aku dah agak dah bateri macam nak kong, tapi ingatkan leh tahan 2-3 hari lagi. Tapi tadi tgh hari aku turun bawah rumah nak balik kg, start2 tak idup, then alarm menjerit2.. haha.. Aku call housemate aku kt atas rumah, dan kitorang g carik bateri.

gambar : lepas pasang bateri, aku g bwk kt kedai suh tokey periksa volt bateri pakai multimeter

servey area2 damansara jumpa la kedai jual bateri size NS60 10 plet free maintainance battery (bateri lama 9 plet menurut tokey tu).. RM155 siap trade in bateri lama rm10 lagi. Angkat bateri tu, then bwk g umah sewa aku, pastu kitorang mempomen kereta. Nak bukak bateri kong, memula tarik positif terminal dulu, pastu baru tarik negatif terminal bateri.. bukak, masuk bateri baru pasang positif dulu, pastu dgn cuaknya aku letak negatif terminal.. ada sikit spark apa lagi alarm menjerit2 la.. Pengalaman menukar bateri first time.. DIY tu.. hoho.. Kat atas bateri kereta ada indicator, hijau tanda ok..





So bateri lama tu tahan 2 tahun 1 bulan je (tak masuk time kereta tersadai kt kilang proton sblm aku ambek).. Nasib la labuu.. hoho..

Lepas tukar bateri

Disebabkan aku tukar bateri aku cabut terminal dia so everything reset jam kat dashboard, radio, semua reset. So kene la mencarik semula channel2 radio, setting preset bass, mid, treble, subwoofer level kat radio. Jam digital pada dashboard pun kene set semula. Kwn aku cakap dia tukar bateri time on enjin, aku tak sure method dia cam mana so everything time dia tukar bateri tu tak reset la.

13 ulasan:

k0m4nd3r berkata...

Kete kiter nih, dah la spoiler kembar, masa kematian pon sama.. siot.. tapi aku 2 tahun 2 bulan.. :D

nazri berkata...

huhu..
ye la spoiler kite sama.. :P

k0m4nd3r berkata...

Naz: nk kirim bateri bleh? mahal lah sini.. sampai RM220.. mahal giler!!

nazri berkata...

meh la dtg damansara.. aku tunjuk kt kedai dia

Rara Joe berkata...

kedai kat damansara tu kat mana?
nak alamat ataupun landmark.

thanks

nazri berkata...

@rara joe : dr LDP masuk simpang yg dkt sblh gereja tu. kedai dia dkt belah kiri tp row blkg dekat2 dgn taman perumahan tu

Encik Adam berkata...

bro .. macam mana nak reset jam .
aku takut ter reset KM .

Encik Adam berkata...

kalau ada link video atau tutorial utk reset jam boleh share dengan saya ?

btw .. saga flx

fADzly (Wak Palik) berkata...

uit..bateri keter saga flx saya pun kong pada usia 2 tahun 1 bulan..hehe

Shahrul Sahdan berkata...

Pon same..2 thn 1 bulan..hurm..naseb dekat umah xleh start..

HanevE berkata...

Huhu harini batt kete pun dead sudah.. dah 2tahun 4bulan.. batt penah flat sekali sbb x tutup lampu 3 bln lepas..
Klo tuka batt besar sikit ok x ye.?

Unknown berkata...

baru ja kena bateri kong. sempat pakai 2tahun 8bulan.. kedai bateri pon tukar cara mcm ni jugak. abis smua ter'reset'.

Vorians Borie berkata...

Genap bulan ni masuj 3 tahun hari ni start enjin tak hidup. Nak duit lagi la kereta ni. Flx se 1.6 kena tukar bateri masa enjin hidup ke?