Special Sponsor



Jumaat, 24 Februari 2012

Tukar brek shoe drum brake


servis kat bengkel 'bawah pokok kelapa' je.. kereta dah abis warranty.. ewp tkde..

malam semalam (22/2/2012) nak g keluar makan tetiba tayar kanan belah belakang melekat. Hand brake dah turun, pagi ni bwk foreman dtg rumah dia adjust bnda pastu ok dan bawa g bengkel dia. bila buka tengok lining brek dh nipis sangat dan maybe ssmlm sangkut sbb tu.






Bila belek-belek balik post sebelum ni: servis ketatkan brek belakang last aku service ketatkan handbrake adalah pada bulan 7 2011 masa tu ketebalan brake shoe tinggal dalam 40% je dan anggaran pomen sc proton cakap boleh tahan dalam 5-6bulan lagi. Dan pada hari tersebut tukar lining brek masuk upah rm75. milleage baru 117,600km. 4 tahun.

5 ulasan:

chekmud berkata...

mslah sme dgn kete kawe, tp sblm nie dh tkar lining break thn 2010 mlge 80k , skr 130k trik hnd brake dh xmkn, ni break depn plak bnyi , tggu cti nk bwak htr skim agk2 bpe kos yg sbnr , tnya kdai skim Rm100..bro leh trngkn x?

nazri berkata...

chekmud : tak pasti la sbb tk pernah lagi skim disc brek.. rasanya arround 80-120.. bila brek ada vibrate ke?

chekmud berkata...

msa brek xde vbrate..tp org rmh dk complain dia bwak brbyi , rsa brat laa..ejn bnyi kuat laa, tu suspek dicd brek..sbb pomen ckp 2 bln lg leh gna..klu rm100 kra dh mrh la kn..tq ye broo..

one berkata...

bro aku nak tanya berapa angaran kos nak tukar Drum Brakes and piring Brake

nazri berkata...

+one : drum brek yg luar penutup nampak kt sport rim tu ke? yg tu tak sure plak. kalau brake shoe dlm rm100+